Tervetuloa blogiini viihtymään

lauantai 26. toukokuuta 2012

Lohkopiirakka

Meillä täällä kaakkois suomessa on omat perinneruuat tai oikeammin äitini on karjalainen ja sieltä tulee jotakin ruokia ja sitten ehkä osa täältä kotipaikkakunnaltakin. Yksi suurista herkuista on lohkopiirakka jota itse en kyllä ole koskaan tehnyt, mutta äitini tekee sitä säännöllisesti ja se on todella hyvää. Eilen hän oli sitä taas jälleen kerran tehnyt ja soitti, että tule hekemaan teillekkin. Etsin ohjeen netistä ja laitan sen nyt tähän josko itsekin joskus opettelisin kyseistä herkkua tekemään. Kuvan otin tästä herkusta ennen kuin se meni parempiin suihin.

PERINTEINEN KARJALAINEN HERKKU, JOLLA MONTA NIMEÄ JA VALMISTUSTAPAA, PITÄJÄSTÄ ja jopa talosta riippuen.

LOHKOPIIRAKKA, HAKKELUSPIIRAKKA, HAKKOOPIIRAKKA, KURNIEKKA, RUSUPIIRAKKA, LANTTUKUKKO, LIHAKUKKO ...

Nykyisin lohkopiirakka on suosittu herkku ainakin Kaakkoisessa Suomessa. Miehikkälässä ja Virolahdella sitä valmistetaan monessa talossa ja jopa paikallinen leipomo sitä valmistaa.

HISTORIAA:

Paksukuorista umpipiirakkaa, joka vaatii pitkän kypsymisajan ja johon täytteet laitettiin raakoina, nimitettiin Pohjoiskarjalassa ja Laatokankarjalassa kukoiksi. Eteläkarjalassa, länsikarjalassa, Kymenlaaksossa ja rannikkopitäjissä käytettiin nimitystä piirakka. Muodoltaan umpipiirakat olivat joko pyöreitä, puolikuun muotoisia tai suorakaiteen muotoon leivottuja. Pohjoiskarjalainen kukko leivottiin muodoltaan usein korkeammaksi. Täytteinä käytettiin lihaa, ryynejä, kalaa, kaalia, sieniä, lanttua, perunaa, sipulia tai näiden yhdistelmiä. Kuorena käytettiin joko hapanleipätaikinaa tai happamatonta ruis/vehnätaikinaa.


Kuori:

3/4 l kylmää vettä

5 tl hienoa merisuolaa

250 g pehmeää voita

1 muna

n.9 dl ruisjauhoja

n.8 dl vehnäjauhoja

kuoreksi käy myös n. 1 kg ruisleipätaikinaa


täytteeksi:

3/4 kg lanttua

3/4 kg perunaa

400 g sianlihaa (suikalepossua tai siankylkeä)

1 rkl hienoa merisuolaa


Sekoita vesi, suola, muna. Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekaan vaivaten. Lisää myös pehmeä voi. Alusta kiinteä taikina.

Kauli n. 1 cm paksuiseksi levyksi, leivinpaperin päällä, nosta uunipellille. (voit toki käyttää kuorena hapanleipätaikinaakin, jos sellaista on saatavilla).

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kuori perunat ja lantut. Siivuta ohuiksi lastuiksi. (juurekset voi myös "hakata" veitsellä pieniksi kuutioiksi, hakkelukseksi). Suikaloi liha pieneksi. Levitä täyteaineita kerroksittain puolelle taikina-alasta, lisää väliin myös suolaa. Päälimmäisiksi rasvaisia kylkisiivuja.Taita taikina päälle ja sulje saumat nyppimällä ja vettä apuna käyttäen tiiviiksi.

Laita 250 asteiseen uuniin ja laske lämpö nyt 175 asteeseen. Anna kypsyä n. 2-2,5 tuntia. Välillä kannattaa pintaa sutia voisulalla. Viimeisen tunnin ajaksi voit kääriä piirakan folioon. Ota uunista, kääri paksuun pyyhkeeseen ja vaikkapa villapaitaan ja nyt rauhassa jälkikypsyä ja jäähtyä kolmisen tuntia, näin kuori pehmenee ja piirakka muhii meheväksi.


1 kommentti:

  1. En kyllä laittaisi uunia kuumenemaan ennen perunoiden ja lanttujen kuorimista.

    VastaaPoista