Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska pinta on säikeinen. Kuorimiseen soveltuu parhaiten liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Parsatanko asetetaan leikkuulaudalle ja kuorimisessa edetään nupun alta tyveen päin. Tyvestä poistetaan 3 - 5 cm puumaista osaa. Vihreä parsa kuoritaan vain, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Useimmiten riittää, että kuoritaan alin kolmannes. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Parsankuoret ja tyviosat voi käyttää hyväksi liemiaineksena.
Parsan keitto-ohjeet
Kiehauta 2 litraa vettä puolelle kilolle parsaa, lisää 1 rkl suolaa ja 1 - 2 palaa sokeria. Myös tilkka sitruunamehua, öljyä tai nokare voita sopivat keitinveteen hyvin. Lisää parsat ja anna niiden kiehua hiljalleen. Vihreä parsa ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät jopa alle viidessä minuutissa. Tukevampi valkoinen ja violetti parsa vaativat vähintään 5 - 7 minuutin, jopa 10 minuutin keittoajan. Aika lasketaan siitä, kun vesi uudelleen parsojen lisäämisen jälkeen alkaa kiehua
Parsan lisäkkeet
Hollanninkastike on parsan perinteinen kumppani. Hollannin kastike onnistuu hyvin pussituotteesta ja nykyään kastiketta saa myös lämmitystä vaille valmiina. Italialaiset tarjoavat vihreää parsaa voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa. Puolalaiset lisäävät parsalle keitettyä, hienonnettua kananmunaa
Ilmakuivattu kinkku tai muu ohueksi leikattu kinkku on tyypillinen parsan lisäke. Miedot maut eivät peitä parsan hienostunutta aromia. Parsa sopii kalan, äyriäisten, possun- tai broilerinlihan kanssa. Parsa, lämminsavustettu lohi ja korvasienikastike on kevään klassikkoherkku
Minä pilkoin ilmakuivattua kinkkua parsan päälle ja sitten lisäsin vielä Hollandaise kastiketta päälle. Kastikkeen kohdalla oikaisin ja tein sen pussista.
Parsan kanssa sopii hyvin myös parmankinkku.. eli kun parsan ketoo parman kinkkuun. Oih. Hyviä vinkkejä saa kun käy kurkkimassa netistä eri ravintoloiden kausi ruokalistoja;) Saksassa syötiin paistetun lohen ja perunoiden seurana parsaa. On se vaan hyvää :)
VastaaPoista