Tervetuloa blogiini viihtymään

torstai 3. toukokuuta 2012

Sima

Moni ajattelee tässä kohtaa varmaankin, että mitä sitä nyt enää siman ohjetta laittamaan, kun se vappukin jo meni. Laitan sen nyt kuitenkin sillä onhan se vappu ensi vuonnakin ja löytyyhän resepti sitten hieman helpommin. Meillä kyllä tehdään simaa aina silloin tällöin muulonkin kun vain vappuna. Sima on esimerkiksi kesä helteellä hyvä janojuoma. Niin ja sopiihan se synttäreille tai muihinkin juhliin sopivasti. Simaa toki voi tehdää vaikka raparperistä tai mansikasta tai vaikkapa inkivääristä. No sitten laittelen uutta reseptiä jos sellaisia innostun tekemään.

Tästä ohjeesta tulee ämpärillinen eli noin 8 litraa simaa.


Ainekset
8 litraa vettä
500 g Fariinisokeria
500 g Taloussokeria
4 sitruunaa
½ tl tuoretta hiivaa
sokeria, rusinoita

Laita wokerit ämpäriin. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä. Kuori sitruunan kuori ohuelti, niin ettei kuoren alla olevaa valkoista osaa tule mukaan. Lisää kuoret nesteen joukkoon. Kuori sitruunasta valkoinen osa tarkkaan pois ja sen jälkeen siivuta sitruuna ja lisää nesteen joukkoon. Sekoita hyvin nestettä ja tarkasta, että kaikki sokeri on sulanut nesteen joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. (Helpoiten onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.) Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti