Tervetuloa blogiini viihtymään

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Borssikeitto

Tiistaina äitini tuli meille mukanaan iso kattilallinen borssikeittoa. Oli jo jonkin aikaa ollut puhe, että hän tekee sitä lähiaikoina. Itse en ole koskaan kyseistä soppaa tehnyt, koska se ei kuulu minun suosikkeihin, mutta mieheni kyllä. Mies oli jo muutaman kerran kysellytkin, että koskakohan sitä keitetään. En tiedä miksi minä en siitä pidä täytyisi vaan opetella syömään ja helppo siintä on tehdä kasvisversio kun jättää vain lihapuolen pois ja lisää lihat sitten muille ruokailijoille sen jälkeen kun kasvisversion on ottanut erilleen. Tässä kuitenkin jonkinlainen ohje keitosta.

Borssikeitto, venäläinen punajuurieitto
2-3 keskikokoista punajuurta
2-3 porkkanaa
1 iso sipuli
reilu lohko valkokaalia
öljyä kuullottamiseen
100 g pekonia
suolaa
2 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
vettä
noin 0,5 dl viinietikkaa
(etikkapunajuurten lientä)
muutama nakki
smetanaa tarjoiluun

Ruskista pilkottu pekoni omassa rasvassaan. Siivilöi rasva pois esimerkiksi valuttamalla talouspaperin päällä.
Kuori kasvikset ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna öljyä isossa kattilassa ja kuullota kasvikset öljyssä. Lisää mukaan pekonipalat. Lisää vettä niin, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois.
Kun vaahtoa ei enää synny, lisää pippurit, kuminat, laakerinlehti ja suolaa maun mukaan. Keitä borssia miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia.
Pilko nakit siivuiksi ja ruskista ne öljyssä. Lisää nakit keittoon. Lisää viinietikkaa oikean happamuuden saamiseksi. Maistele keittoa. Lisää suolaa tarvittaessa.
Jos haluat tummemman väristä borssia, voit lisätä myös punajuurten säilöntälientä.
Tarjoa smetanan kanssa. Borssi maistuu parhaimmalta vasta seuraavana päivänä.
Vinkki: Valkokaalin asemesta voi käyttää hapankaalia. Tällöin ei tarvitse välttämättä lisätä viinietikkaa. Jos käytät hapankaalia, lisää se keittoon vasta kypsymisen loppupuolella.



soppa jo hieman jäähtyneenä tässä kuvassa joten rasva alkaa nousemaan pintaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti