Tervetuloa blogiini viihtymään

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pasha

Pasha [ˈpɑshɑ] (ven. пасха) on rahkasta valmistettava ruokalaji. Se liittyy erityisesti Ortodoksien pääsiäisperinteeseen. Pasha tulee venäjän pääsiäistä tarkoittavasta sanasta, joka puolestaan on peräisin heprean sanasta pesah. Sh ei pasha-sanassa tarkoita š:ää vaan äännetään s-h.

Pashan alkuperäisenä ideana oli saada käytettyä paastonaikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet. Pashan valmistuksessa keskeisinä ainesosina ovat rahkan lisäksi kerma, sokeri, kananmuna ja voi. Pashaseos maustetaan esimerkiksi sitruunan mehulla, mantelirouheella, sukaatilla (pieniä kuivahedelmäpaloja) ja rusinoilla.

Ortodoksisen perinteen mukaisesti pääsiäisajan juhlaan liittyvä pasha, kulitsa ja koristellut kananmunat voidaan viedä kirkkoon siunattavaksi.


Minun lapsuuden kodissa on jo vuosia ollut pääsiäisenä pashaa osittain kai sen vuoks, että lasten vaari on ortodoksi ja hänen lapsuuden kodissaan se on ollu ihan ehdoton herkku. Olen oppinut syömään pashaa kulitsan kanssa ja aikanaan äiti sitä aina leipoikin pääsiäiseksi. Nykyisin kuitenkin on siirrytty pitkopullaan. Siis emme syö pashaa koskaan sellaisenaan vaan perinteisesti kulitsan tai pullan päällä. Ohjeeni on erittäin vanha ja kulkenut suvussa minä olen allergikkona joutunut muuttamaan sen verran, että pähkinät yms. on pitänyt jättää pois ainoastaan rusinoita on lisukkeina. Siis jos joku haluaa niin voi itse lisätä ohjeeseen mieleisensä lisukkeet kuten ne mantellit ja pähkinät.


Ohje;

250   g    rahkaa
200   g    voita
2      dl    sokeria
1             keltuainen
2     dl     kuohukermaa
1-2  tl     vaniljasokeria
½           sitruunan mehu
2     rkl   rusinoita


Sulata rasva ja anna hiukan jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi.  Sekoita rasva rahkan joukkoon samoin sokeri. Lisää keltuainen. Lopuksi lisätään kerma ja mausteet ja sekoitetaan hyvin.

Jos sinulla on pasha muotti vuoraa se märällä sideharsolla. Jos ei ole varsinaista muottia voit käyttää siivilää tai esim. kasteltua saviruukkua. Pääasia on että astiassa on reikä mistä hera valuu pois. Muista laittaa muotti aina toiseen astiaan johon herat voivat valua. Laita pasha vuorattuun muottiin käännä sideharso tiukalle ja laita tarvittaessa paino päälle. Laita pasha jääkaappiin tekeytymään muutamaksi päiväksi ja muista välillä kaataa heroja astiasta pois. Valmista syötäväksi noin 3 päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti