Tervetuloa blogiini viihtymään

lauantai 31. maaliskuuta 2012

HAPANKAALI

Mainio tapa säilöä kasvikset täysin elinvoimaisina ilman tarvetta säilöntäaineille (kuten esim. pakastin)

Hapatukseen sopii kaikki kasvikset. Kaalista on helppo aloittaa sillä se sisältää lunnostaan paljon maitohappobakteereja. samoja ominaisuuksia on myös: mustaviinimarjanlehdillä, piparjuurella, heralla, joita voit käyttää apuna muiden kasvisten hapattamisessa. Apua on myös: katajanmarjoista, sinapinsiemenistä,venäjällä käytetäänkarpaloita hapatuksen käynnistämisen apuna.

Perushapankaalin ohje;

* kaalia

* porkkanaa

* suolaa (n. 1-1½ % aineosien määrästä)

(halutessasi kuminoita, katajanmarjoja, mustapippuria, valkosipulia, piparjuurta)

Pilko tai raasta kasvikset ja sekoita suola ja mausteet. Survo kasvisten omat nesteet ulos.

(Parhaat hapatteet syntyy juuri kasvimaalta tai luonnosta poimituista kasviksista ja yrteistä, sillä niissä on eniten nestettä. Pitkään varastoidut kasvikset on kuivempia.)

Survo niin kauan kunnes hapankaali on oman nesteen peitossa. Tarvittaessa voit lisätä vähän puhdasta vettä.

Täytä hapankaali lasipurkkeihin, hapatusruukkuun tai muuhun kulhoon (ei metalli tai muovi) niin että se pysyy nesteen peitossa. Painona voit käyttää lautasta tai vedellä täytettyä muovipussia tms.

Ensimmäiset päivät hapankaali tarvitsee yli +20 astetta (2-3 pv) ja sitten 10-14 pv n. + 15 astetta jonka jälkeen hapankaali siirretään vileään paikkaan alle + 10 asteeseen. Anna maustua vähintään kuukausi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti