Tervetuloa blogiini viihtymään

tiistai 21. helmikuuta 2012

Laskiainen

Laskiaisesta:
Vanhankansan mukaan laskiaiseen mennessä oli kehruutöiden oltava valmiit, jotta pellava, hamppu ja villa menestyisivät. Rukki ja värttinä piilotettiin täkkien alle, ettei tulisi huono sato. Nuoret laskivat mäkeä ja huusivat "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, nauriita kuin lautasia, räätiköitä kuin nurkanpäitä".
Laskiaissaunassa ei saanut puhua, muuten hyttyset ja paarmat ahdistaisivat kesällä. Saunan jälkeen naiset pukeutuivat valkoisiin. Hiukset harjattiin moneen kertaan, jotta pellavan kuiduista tulisi valkeita ja pehmeitä. Iltaruoka on rasvaista, koska "laskeuduttiin" neljänkymmenen päivän paastoon. Mieluiten syötiin siansorkista ja herneistä tai pavuista tehtyä hernerokkaa. Perunaa ei saanut laittaa.
(Kansanperinteen aarrearkku)

Jos joulupäivää edeltää tähtikirkas yö, tietää se hyvää sienisyksyä.


Liusun, lausun laskiaista
Liusun, lausun laskiaista!
Pellavia kuin silkinsuonia,
hamppuja kuin haivaleita,
räätiköitä kuin nurkanpäitä,
nauriita kuin nappeja,
hyviä jyviä, kovia ohria, huroo!
Suom. kr.Meilläkin vietettiin laskiaista tänään, ei kuitenkaan pulkkamäessä sillä lapset ei enää lähde vanhempien kanssa pulkkailemaan. Yksin ei mäkeen viitsi lähteä. Veljen lapset on kyl pieniä, mutta ovat varmaan omiensa kanssa pulkkailleet. No pää asia että oli kuitenkin tarjolla hernerokkaa joka on aina yhtä ihanaa ja tietenkin laskiaispullia täytteenä sekä marsipaani että hilloa. Itse pidän ehkä enemmän marsipaani pullasta. Entäs sinä kumpi maistuu paremmalle? Vai pidätkö laskiaispullasta ollenkaan?

Hernerokan ohje löytyy täältä tein sen kuitenkin tällä kertaa ilman porkkanaa ja lihana oli jauheliha. Pullataikinan ohje löytyy taas tältä sivulta  tein marsipaani täytteestä piparimuotilla kukkia ja sydämiä ja pullan kansiosasta taas sydämiä. Kermavaahdon pursottelin niin tuli kauniimpia silleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti