Tervetuloa blogiini viihtymään

tiistai 30. lokakuuta 2012

Kaikenlaista leipää

Tykkään tehdä leivän itse, koska silloin tietää mitä se sisältää. Vaaleasta leivästä saa mieleistää sekaleipää ja kuitujakin voi laittaa mielinmäärin.  Käytän aina samaa perusohjetta, mutta vaihtelen jauhoja ja "mausteita" niin saa aina erilaisia leipiä.


4 isoa hiivaleipää tai 10-15 reikäleipää
 
1         l    vettä
75       g   hiivaa
1      rkl   suolaa
2      rkl   siirappia
n. 20 dl    hiivaleipäjauhoja
50      g    voita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.
Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen.
 
Siirapin voi hyvin vaihtaa hunajaan tai jopa sokeriin. Voi tilalla voi laittaa öljyä. Ja jauhot voi korvata ihan millä jauhoilla ja jauho-hiutale seoksella. Joukkoon voi myös laittaa erilaisia pähkinöitä tai vaikka juuresraastetta.
 
Tässä kuvina erilaisia minun tekemiä leipiä.
 
 
 

 
 
 

 

 
   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti